Home Wat doen wij Voorwaarden en tarieven Voor ouders Studietips Aanmelding studiebegeleiding Links Nieuws
Copyright © 2014 Studiecentrum Dronten Last up date 11- 02 - 2020 STUDIECENTRUM DRONTEN EXTERNE VERWIJZINGEN Links met betrekking tot Leerlingenbegeleiding etc..

www.balansdigitaal.nl

www.bijlesengels.nl

www.spellingjuf.nl

www.verbuga.eu

www.khanacademy.org

www.dyslexie-en-vt.org

www.engelsvoordyslecten.nl/

woordjes-leren-hoe-doe-je-dat/

www.rekentube.nl

www.collegenet.nl

www.examenblad.nl

www.scholieren.com

www.kennisnet.nl

www.mijnwoordenboek.nl

www.woordjesleren.nl

www.wrts.nl

www.teach.nl

www.bioplek.org

www.perfect-english-grammar.com

www.wiskunde-uitwerkingen.nl

www.digischool.nl

www.cambiumned.nl

www.jufmelis.nl

www.duits.de

www.vertalen.nl

https://www.squla.nl/taalextra


Aanleidingen voor huiswerkbegeleidingVoortgezet onderwijs en ADHD


Als je naar het voortgezet onderwijs gaat, is de aanpak lastiger omdat je veel verschillende docenten krijgt. Je beweeglijkheid is vaak wat verminderd zodat je gedrag daardoor minder opvalt. Maar van binnen kun jij je heel rusteloos voelen. In de puberteit kan ADHD je extra last geven. Je hebt het dan toch al moeilijk met jezelf en je omgeving. Daar komen dan de ADHD-problemen nog bij. Na de puberteit zal het moeilijke gedrag wat afnemen. Je kunt je dan beter beheersen en anderen beter begrijpen. Als je ADHD hebt of concentratieproblemen is het nuttig om extra hulp te nemen.


Hoe merk je ADHD?


Als je ADHD hebt, ben je vaak als baby, peuter of kleuter al extra druk en vraag je veel aandacht. De problemen vallen meestal pas echt op als je naar de basisschool gaat. Als jijzelf en je omgeving veel last van de problemen hebben, kun jij je laten onderzoeken door een kinderarts, kinderneuroloog of kinder-, jeugdpsychiater. Ook een psycholoog of orthopedagoog kan een gedeelte van het onderzoek doen. Er is niet één speciale test waarmee je even snel kunt zien of iemand ADHD heeft. Als volwassene kun je ook nog last houden van ADHD.
Als je weet wat er aan de hand is, kun je er wel veel beter mee omgaan.


Wat is ADHD?


ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Je hebt veel moeite met aandacht bewaren. Rustig blijven zitten lukt niet goed. Je doet dingen zonder er van tevoren bij na te denken. Het lijkt alsof er geen rem op je gedrag zit. Je kunt je soms angstig voelen of somber. Je hebt vaak problemen met leren. Contacten met familieleden, vrienden, klasgenoten en leraren gaan niet zoals jij wilt. Deze problemen heb je langdurig en vaak al vanaf je zevende jaar.
Hoe het komt dat iemand ADHD heeft, is nog niet precies duidelijk. Het lijkt erop dat een bepaald gebied in de hersenen niet goed werkt. ADHD komt meestal bij meerdere leden van een familie voor en vaker bij jongens. Je kunt vooral moeite hebben met aandacht bewaren òf juist met stil zitten en jezelf beheersen. Meestal heb je al die problemen tegelijk.
Meer informatie over ADHD kun je vinden via de links bij externe verwijzingen


Voortgezet onderwijs en dyslexie


Soms valt het pas op dat je dyslectisch bent als je al in het voortgezet onderwijs zit. Dat kan komen omdat je zelf de problemen verborgen hebt gehouden door slimme trucjes. Want dyslectische leerlingen zijn meestal erg slim! Het kan ook zijn dat er te weinig aandacht was voor je problemen. Bij vreemde talen moet je weer in stapjes leren welke klank bij welke letter hoort. Als je dyslectisch bent, kun je daar opnieuw grote moeite mee krijgen. Het leren en onthouden van woordjes zal daarom niet vanzelf en niet makkelijk gaan. Ook de grammatica (de regels van een taal) kan problemen geven. Bij het lezen van teksten in de vreemde talen en bij ’talige’ vakken als geschiedenis en aardrijkskunde, heb je al je aandacht voor het lezen zelf nodig. Het begrijpen kan daardoor moeizamer gaan. Ook het lezen van boeken kan, als je dyslectisch bent, veel tijd kosten.

In het voortgezet onderwijs kun je met een dyslexieverklaring extra tijd krijgen bij toetsen en examens. Er bestaat aangepast lees- en luistermateriaal. Denk ook aan een laptop, teksten met grote letters enz. Als je dyslexie hebt, is het nuttig om extra steun te nemen.

Wat is dyslexie?


Dyslexie betekent 'moeite met lezen'. 'Moeite met spellen’ hoort ook bij dyslexie. Mensen die niet dyslectisch zijn, leren vanzelf lezen en spellen. Dyslectische mensen blijven hardnekkige problemen houden met lezen en/of foutloos schrijven. Hun hersenen lijken moeite te hebben met het 'aan elkaar koppelen' van lettertekens en klanken. Hoe dat precies komt, is nog steeds niet duidelijk. Wel staat vast dat dyslexie vaak erfelijk is. Er zijn veel verschillende soorten dyslexie.

Wanneer je dyslectisch bent:


Met dyslexie kun je extra problemen krijgen als:


Meer informatie over dyslexie kun je vinden onder links